12.12.2013

Rett skal være rett?

Fra VG i dag - bare en påminnelse om at rettsystemet i USA ikke alltid er like godt...:

SAMMEN MED DØTRENE: Stanley Wrice gleder seg sammen med sin datter Gail Lewis (til høyre) og advokat Heidi Lin Lambros etter å ha fått friheten tilbake. Foto: AP
Stanley Wrice gleder seg sammen med sin datter Gail Lewis (til høyre) og advokat Heidi Lin Lambros etter å ha fått friheten tilbake. Foto: AP

"Stanley Wrice insisterte i årevis på at han innrømmet et seksuelt overgrep fordi han ble torturert av politiet.
Siden 1982 har 59-årige Wrice sittet i fengsel for voldtekt. Han har hele tiden hevdet sin uskyld og forklart at politiet i Chicago slo ham så lenge at han ikke hadde noe annet valg enn å erkjenne overgrepet.


Onsdag gikk han ut av fengselet som en fri mann, takket være en dommer som opphevet dommen.

Politiet løy

Ifølge dommeren har polititjenestemennene løyet om hvordan de behandlet 59-åringen, skriver nyhetsbyrået AP.

Dommen var på 100 års fengsel, men i går ble han altså sluppet fri etter over 30 år bak murene.

- Jeg kjenner på en overveldende lykke og glede over at det endelig er over, sa Wrice da han kunne klemme sine døtre, advokat og andre som hadde møtt opp utenfor fengselet.

Wrice sa at han ikke var sint fordi han hadde så mye å se frem til, som for eksempel å møte sine barnebarn. Men det første på agendaen var: Å skaffe seg en skikkelig cheeseburger.

Flere mørke historier

Løslatelsen av Wrice føyer seg inn i rekken av mørke kapitler i Chicago-politiets historie. Flere menn, hovedsakelig mørkhudede, har de siste årene blitt løslatt fra fengsel etter at det er kommet frem at de er blitt truet og torturert til å tilstå alt fra væpnede ran til drap.

Ingen av tjenestemennene er så langt dømt for tortur, men deres daværende sjef, Jon Burge, ble i 2010 dømt til fengsel i fire og et halvt år for å ha løyet under ed i retten.
Han sa i retten at han aldri hadde vært vitne til eller deltatt selv i tortur av mistenkte."

Det er litt skremmende å tenke på, er det ikke? 30 år, dere..

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar